17 Mayıs 2011 Salı

Mount Shasta Yanardağı

Son 10.000 yıl boyunca Mount Shasta ancak her 800 yılda ortalama patlak geçtiğimiz 4500 yıl içinde yanardağ her 600 yılda ortalama patlak vardır. The last significant eruption on Mount Shasta may have occurred 200 years ago, as noted above. Mount Shasta üzerinde son önemli patlama yukarıda belirtildiği gibi, 200 yıl önce meydana gelmiş olabilir.

Mount Shasta can release volcanic ash , pyroclastic flows or dacite and andesite lava . Mount Shasta açıklaması olabilir volkanik kül , piroklastik akar veya dasit ve andezit lav . Its deposits can be detected under nearby small towns totaling 20,000 in population. Onun mevduat nüfusu 20.000 'in toplam yakındaki küçük kasabalarda altında tespit edilebilir. Mount Shasta has an explosive, eruptive history. Mount Shasta patlayıcı, döküntülü bir geçmişi var. There are fumaroles on the mountain, which show that Mount Shasta is still alive. Var fumaroles hala Shasta olduğu canlı üzerinde Mount o dağ göstermek.

The worst case scenario for an eruption is a large pyroclastic flow, such as what occurred in the 1980 eruption of Mount St. Helens . senaryo için bir patlama durumunda kötü gibi ne gerçekleşmiş olup, akış piroklastik büyük bir St Helens Dağı 1980 patlama . Since there is ice, such as Whitney Glacier and Mud Creek Glacier , lahars would also result. olarak, böyle bir buz beri orada Whitney Glacier ve Çamur Creek Glacier , lahars neden olur aynı zamanda. Ash would probably blow inland, perhaps as far as eastern Nevada . Kül doğu istiyorsunuz kadarıyla belki muhtemelen darbe, iç Nevada . There is a small chance that an eruption could also be bigger resulting in a collapse of the mountain, as happened when Mount Mazama in Oregon collapsed to form what is now called Crater Lake , but this is of much lower probability. ne zaman dağ gibi, var bir çöküş bir sonucu olarak büyük patlama da olabilir bir küçük bir şans Mount Mazama yılında Oregon denir şimdi ne form çökmüş için Krater Gölü , ancak bu olasılık düşüktür çok.

The United States Geological Survey considers Mount Shasta a dormant volcano, which will erupt again. Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmalar tekrar ele Dağı, olacak patlak Shasta volkan uyuyan bir. It is impossible to pinpoint the date of next eruption, but it likely will occur within the next several hundred years. Önümüzdeki patlama tarihini kesin olarak belirlemek mümkün değildir, ancak büyük olasılıkla önümüzdeki birkaç yüz yıl içinde meydana gelecek.
[ edit ] History [ değiştir Tarihçe]

The oldest known human habitation in the area dates to about 7,000 years ago, and by about 5,000 years ago, there was substantial human habitation in the surrounding area. Bölgede bilinen en eski insan yerleşimi, yaklaşık 7000 yıl önce tarih yaklaşık 5000 yıl önce, çevredeki önemli insan yerleşimi vardı.

At the time of Euro-American contact in the 1820s, the Native American tribes who lived within view of Mount Shasta included the Shasta , Okwanuchu , Modoc , Achomawi , Atsugewi , Karuk , Klamath , Wintu , and Yana tribes. 1820'lerde temas Avrupa-Amerikan zamanda, bakış Mount Shasta içinde yaşayan Kızılderili kabileleri dahil Shasta , Okwanuchu , Modoc , Achomawi , Atsugewi , Karuk , Klamath , Wintu ve Yana kabileler.

The historic eruption of Mount Shasta in 1786 may have been observed by Lapérouse , but this is disputed. Shasta yılında 1.786 Mount patlama tarihsel tarafından gözlenmiştir olabilir Lapérouse , ancak bu tartışmalıdır. Although perhaps first seen by Spanish explorers, the first reliably-reported land sighting of Mount Shasta by a European or American was by Peter Skene Ogden (a leader of a Hudson's Bay Company trapping brigade) in 1826. kaşifler rağmen belki de İspanyollar tarafından ilk görüldüğünde, Mount Shasta bir Avrupa veya Amerika ülkesi nişan bildirilen ilk güvenilir-by edildi Peter Skene Ogden (bir lider bir Hudson's Bay Company ) olarak 1826 tugay hapsi. In 1827, the name "Sasty" or "Sastise" was given to nearby Mount McLoughlin by Ogden. [ 13 ] The name was transferred to present-day Mount Shasta in 1841, partly as a result of work by the United States Exploring Expedition . 1827 yılında, adı "Sasty" veya "Sastise" Yakın verildi Dağı McLoughlin Ogden tarafından. [13] adı çalışmalarının kısmen bir sonucu olarak, 1841 yılında Mount Shasta-günümüze nakledildi Amerika Birleşik Devletleri keşfetmek Expedition .

Beginning in the 1820s, Mount Shasta was a prominent landmark along what became known as the Siskiyou Trail , which runs at Mount Shasta's base. 1820'lerde başlamak üzere, Mount Shasta oldu bilinen ne boyunca dönüm noktası belirgin bir oldu Siskiyou Trail tabanı,'s Shasta çalışır Mount. The Siskiyou Trail was located on the track of an ancient trade and travel route of Native American footpaths between California's Central Valley and the Pacific Northwest . Siskiyou Trail California arasında parça oldu bulunan bir Amerikan patikalar Yerli seyahat rotası ve eski ticaret Central Valley ve Pacific Northwest .

The California Gold Rush brought the first Euro-American settlements into the area in the early 1850s, including at Yreka, California and Upper Soda Springs . California Gold Rush azından erken 1850'lerde de dahil olmak üzere bölgeye yerleşmeleri Avrupa-Amerikan ilk getiren Yreka, California ve Üst Soda Springs . The first recorded ascent of Mount Shasta occurred in 1854 (by Elias Pearce), after several earlier failed attempts. Mount Shasta kaydedilmiş ilk çıkış birkaç önceki başarısız girişimden sonra, (Elias Pearce) tarafından 1854 yılında oluştu. In 1856, the first women (Harriette Eddy, Mary Campbell McCloud, and their party) were recorded as reaching the summit. 1856 yılında, ilk kadın (Harriette Eddy, Mary Campbell McCloud ve onların parti) zirvesine ulaşan olarak kaydedildi.
Clarence King exploring the Whitney Glacier in 1870. Clarence Kral keşfetmek Whitney Glacier 1870 yılında. This was the first glacier in the continental United States discovered and named. Bu ilk buzul adlı Amerika Birleşik Devletleri keşfetti ve kıta. It was named for Josiah Whitney , head of the California Geological Survey. Bunun için seçildi Josiah Whitney , Anket Jeoloji baş California.

By the 1860s and 1870s, Mount Shasta was the subject of scientific and literary interest. 1860 ve 1870'lerde olarak, Mount Shasta bilimsel ve edebi ilgi konusu oldu. A book by California pioneer and entrepreneur James Hutchings , titled Scenes of Wonder and Curiosity in California , contained an account of an early summit trip in 1855. [ 14 ] The summit was achieved (or nearly achieved) by John Muir , Josiah Whitney , Clarence King , and John Wesley Powell . ve girişimci öncü bir kitap tarafından Kaliforniya James Hutchings California Merak ve Scenes of Wonder başlıklı, 1855 gezisinin zirve hesabı erken bir yer. [14] zirvesi tarafından) elde (veya hemen hemen sağlandı John Muir , Josiah Whitney , Clarence kral ve John Wesley Powell . In 1877, Muir wrote a dramatic popular article about an experience in which he survived an overnight blizzard on Mount Shasta by lying in the hot sulfur springs found near the summit. [ 15 ] 1877 yılında Muir zirve yaylar bulundu yakın kükürt sıcak bir yazdı dramatik olarak Shasta tarafından yalan Mount blizzard üzerinde bir gecede hayatta bir deneyim olan o bir popüler ilgili makale. [15]

The 1887 completion of the Central Pacific Railroad , built along the line of the Siskiyou Trail between California and Oregon, brought a substantial increase in tourism, lumbering, and population into the area around Mount Shasta. tamamlanma 1887 Orta Pasifik Demiryolu Oregon ve California'da Trail arasında Siskiyou hattı inşa boyunca, turizm, ağaç kesme artış önemli bir getirdi ve Shasta Dağı civarında nüfusu içine. Early resorts and hotels, such as Shasta Springs , grew up along the Siskiyou Trail around Mount Shasta, catering to these early adventuresome tourists and mountaineers. Erken köyleri ve oteller gibi Shasta Yaylar , dağcılar ve turistler bu erken maceraperest için, catering Shasta Dağı çevresinde büyüdü kadar birlikte Siskiyou Trail.

In the early Twentieth century, the Pacific Highway followed the track of the Siskiyou Trail to the base of Mount Shasta, leading to still more access to the mountain. yüzyılda erken Yirminci, Pasifik Highway dağa erişmek için hala daha lider Shasta, Mount tabanının Trail of Siskiyou parça izledi. Today's version of the Siskiyou Trail, Interstate 5 , brings thousands of people a year to Mount Shasta. Siskiyou Trail, Today's sürümü Interstate 5 , Shasta Dağı yıl insanların bir araya getiren binlerce.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder