17 Mayıs 2011 Salı

Mount Rainier Yanardağı

Cascade`lerde 4,392 metre (14,410 feet) ile en yüksek ve Mount Shasha ve Adams`tan sonra en hacimli dağ. Krater ağzınının 730,000 yıl önce oluştuğu, 92E6 metreküp buz ve 4.4E9 metreküp kar barındırdığı ve volcanik bir etkinlikte bunların eriyerek bölge için ciddi tehlike yaratacağı hesaplanmaktadır. Son volkanik etkinliğin 1894`te olduğu bilinmektedir.

1800`lerin ortasından beri faaliyet göstermemiş olmasına rağmen, Mount Rainier aktif bir yanardağ. Yerliler ona Tahoma adını veriyor. Tahoma kızınca köylerine ateş, kaya ve kar yağdıran bir tanrının evi demek onlarca.

Heybeti ile Washington eyaletinin simgesi haline gelen Mount Rainier, 100 mil çevresinde gezintiye çıktığınız hemen her noktadan sizi selamlar çoğunlukla. Şehirde, yüksek binaların ve günlük telaşınızın arasında onunla karşılaştığınız kısacık bir süre bile sizi bulunduğunuz yerden alır götürür dingin uzaklara. Ama nazlıdır bazen de, saklar güzelliğini bulutlarla.

Ulusal bir park haline getirmiş devlet burayı. Patikalarında yürümek, zirvesine tırmanmak, kavislerinde kayak yapmak, buzullarından gelen derelerinin kenarında kamp kurmak, yabani tabiatı resimlemek, otellerinde zevkü sefa sürmek veya sadece onu izlemek için her sene 2 milyon kişi ziyaret ediyor bu parkı. Park yıl boyu açık, ancak kar nedeni ile Kasım ortasından Mayıs sonuna kadar araba ile sadece Longmire`e ulaşılabiliyor. Bu süre boyunca Paradise`den izlenebilecek mükemmel görüntüleri kaçırıyor gelenler. Kuzeyden gelenler ise mutlaka Sunrise`a uğramak için Temmuz sonuna kadar beklemeli. Genellikle yollar bu dönemde açılabiliyor ancak. Kışın parka tek giriş güneybatıda Nisqually kapısından yapılıyor.

Seattle yakınlarında kısa bir süre bile geçirecekseniz mutlaka bir haftasonunuzu buraya ayırın. Yok zamanınız bolsa yola çıkmadan önce Mount Rainier`a uzaktan bir bakın, bulutluysa bir sonraki haftasonuna bırakın. Yoksa bu güzel dağın görüntülerini, doğru zamanı seçmiş arkadaşlarınızın fotoraflarından izleyebilirsiniz sadece...

 
Mount Rainier  / Cascades, Washington [Serdar Ölez] 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder